22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRepartitorul, scos de sub control

Repartitorul, scos de sub control

Singurul aparat de masura exclus de la controlul metrologic al statului român este celebrul de acum repartitor de costuri pentru caldura. Instrumentul privilegiat este practic intangibil, mai ales ca proprietarul sau nici nu are cui sa sesizeze o pretinsa defectiune, fiind lipsit de calitate contractuala in relatia cu furnizorul sau montatorul repartitorului.


Craiovenii care se plâng cu sutele ca factura la caldura e prea umflata, acuzând proasta functionare a repartitoarelor, vor afla, daca insista in demersul lor, ca nu-i poate ajuta nimeni sa stie daca aceste instalatii se fac intr-adevar vinovate. Si asta din cauza ca nu exista nici o unitate publica cu atributii in verificarea tehnica a repartitoarelor. Nu numai autoritatile, dar si firmele care monteaza si exploateaza repartitoarele de costuri pentru caldura recunosc ca aceste aparate nu sunt incluse pe lista instrumentelor supuse controlului metrologic român, caz unic in domeniul bunurilor de larg consum in domeniul masurarii/facturarii unui produs livrat contra cost. Potrivit directorului adjunct al Directiei Legale de Metrologie (DLM) Craiova, Victor Mustafa, „putem verifica metrologic orice produs similar. Repartitorul nu face parte din rândul acestor echipamente fiindca nu exprima date in unitati fizice de masura legale“. Mustafa a mai spus ca nu cunoaste alte cauze oficiale ale acestei situatii si ca, in urma cu mai multa vreme, DLM a solicitat informatii suplimentare Biroului Român de Metrologie, care a transmis in teritoriu ca singura entitate cu competente in privinta repartitoarelor este Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC). Reprezentantii ANRSC ne-au expediat, transmitându-ne ca Biroul Român de Metrologie este singurul organism care intocmeste lista mijloacelor de masura, iar in aceasta nu se regaseste si repartitorul. Alexandru Vaduva, director general al uneia dintre cele mai mari societati care instaleaza si exploateaza repartitoare in Craiova, a aratat ca nu a fost informat vreodata ca echipamentele au fost sau sunt pasibile de un control metrologic. „Nu controleaza nimeni repartitoarele. Sigur ca ele sunt garantate si inlocuite acolo unde se depisteaza defectiuni, desi la firma noastra nu a fost cazul, dar chiar cred ca fireasca ar fi si o verificare, macar comparativ“, a spus Vaduva.


Protectia consumatorului, zero


Sesizarile privind pretinse defectiuni ale repartitoarelor ajung de-a valma la Primaria Craiova si la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. Proprietarii nemultumiti de costurile inregistrate pe baza informatiilor repartitoarelor sunt sfatuiti sa se adreseze ANRSC si conducerii asociatiei de proprietari. Directorul adjunct al OJPC, Dan Vasile, a afirmat ca inspectorii oficiului s-au implicat intr-o prima faza in rezolvarea unor situatii reclamate de craioveni, insa numai in sensul medierii. „Lumea ni se adreseaza noua, cum, de altfel, este si normal: nu sunt multumiti de un produs pe care-l suspecteaza de proasta functionare. Insa problema aici este ca respectivul reclamant nu are nici o calitate contractuala cu firmele care monteaza produsul, iar noi, implicit, suntem cu mâinile legate in fata cazului. Oamenii nostri le-au indicat proprietarilor sa ia legatura la ANRSC sau macar la asociatia respectiva, care are personalitate juridica si contract cu firmele specializate, mai ales ca ideea este nu sa fie cineva sanctionat, ca OJPC asta face, ci sa se rezolve problema consumatorului“, a spus Vasile.


Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii din cadrul Primariei Craiova, este de parere ca omiterea repartitorului din lista aparatelor de masura supuse controlului metrologioc de stat este o anomalie a legii. „Orice aparat de acest gen este garantat, dar asta nu inseamna ca trebuie «iertat» de la verificarile metrologice legale, cum, de altfel, stiu ca se intâmpla cu apometrele, gigacalorimetrele si cu orice alt instrument de masura. Este anormal. Probabil, intâlnim si aici o alta scapare, asa cum am vazut in ultimele acte emise de ANRSC. Alt aspect negativ tine insa si de gradul de implicare a conducerilor de asociatii, care, nu stim din ce motiv, tinde spre zero“, a declarat Giubelan.


Repartitorul, hotoman neprins


Se vehiculeaza tot soiul de circumstante care ar conduce la inregistrarea unor date eronate de catre repartitor si, ca efect, la umflarea facturii la caldura, de la aerisirea necorespunzatoare a incaperii pâna la draperia prea lunga. Nici unul dintre aceste motive nu este si nici nu poate fi oficializat, atâta vreme cât este inlaturata orice posibilitate de verificare legala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII